Om curie

Curie Adelswärd föddes 1967 i Korea och flyttade vid 13 års ålder till Sverige. Hon är utbildad vid Esmod i Paris och har en bakgrund som modedesigner, både för etablerade modehus och med eget varumärke. Sedan 2004 arbetar Curie som konstnär och har gjort flertalet framgångsrika utställningar i Sverige och är även flitigt anlitad som porträttmålare. Senaste uppdraget var att göra det första officiella porträttet på H.K.H. Prinsessan Estelle.

Curies oljemålningar är inspirerade av klassiskt måleri, men motiven är hämtade ur samtiden. Curie arbetar med stor noggrannhet i detaljer och balans i kompositionen. Hennes motiv består ofta av möten mellan människor, människor i samspel med naturen eller klassiskt landskapsmåleri. Ambitionen är att söka tidlös skönhet och harmoni med figurativa målningar som gränsar till realism.

Om den nya utställningen ”VATTEN” säger Curie:

”Jag har alltid fascinerats av vattnets dragningskraft. Vi har vårt ursprung i vatten och nästan ¾ av jordens yta utgörs av vatten. Vatten erbjuder stillhet och lugn, men påminner även om naturens enorma krafter. Vi behöver vatten för att leva, vi vill bygga och bo vid vatten och vi söker vattnet på semestrar.

Jag tilltalas även av den rent tekniska utmaningen i att fånga ett brusande hav, en sjöspegel eller en strid ström. Jag har observerat vatten över hela världen och i denna utställning finns motiv från Themsen, Medelhavet, Stockholms ström, Stilla Havet, Indiska Oceanen och svenska insjöar.”